Köy Evi Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır?
Köy Evi Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır?
Köy evi bahçe düzenlemesi, birçok kişi tarafından oldukça merak edilen bir konu olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Yaz aylarında bahçenin tadını çıkarmak istiyor ve bunun için çok fazla da para harcamak istemiyorsanız tam yerindesiniz! Bahceye.com olarak, köy evi bahçe düzenlemesi nasıl yapılır? Sorusu için hazırladığımız kapsamlı rehberimizle birlikte tüm detaylara eksiksiz bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Köy evi bahçe düzenlemesinde; önemli olan temel şey sizin hayalinizdir. Bunun için ilk olarak hayalinizdeki bahçenin ne olduğuna karar vermeniz gerekir. Köy evi olduğundan dolayı haliyle bahçede tavuk, horoz, köpek gibi hayvanlar, domates – salatalık gibi bitkilerin ekilebileceği bir alan olması gerekmektedir. Bundan dolayı köy evi bahçe düzenlemesi işleminde belirtilen alanları kafanızda oturtmalısınız. Biz bu noktada yapılabileceklerden bahsedeceğiz.
Köy Evi Bahçesine Neler Yapılabilir?
Köy evi bahçesine yapılabilecek şeylerin sınırı yoktur. Hayal gücü ne kadar sınırsızsa, yapılacaklar da bir o kadar sınırsızdır. İlk olarak bahçeniz için verebileceğimiz öneri; kesinlikle yeşil alanın bol olduğu ve renk uyumunun yakalandığı bir peyzajdır.
Bu sebepten dolayı daha hiçbir somut adım atmadan önce; bahçenize çıkarak her noktasını kafanıza yazmalısınız. Bunun sonrasında da bir A4 Kağıdı üzerine bahçenizi kaba taslak kuşbakışı şeklinde çizmelisiniz. Verdiğimiz oranlar ve öneriler neticesinde bu kağıdı yine kaba taslak olacak şekilde doldurmalı ve bir nevi proje taslağını oluşturmalısınız.
·Köy evi bahçesi için öncelikle, bahçe dışından evin giriş kapasına kadar olan bölüme doğal taşlarla bir yol yapmalısınız.
·Sonrasında ise bu yolun çevresini doğal çim ya da suni çim uygulamasıyla çevrelemelisiniz. Tabi bu noktada tek kullanacağınız şey çim değil, aynı zamanda kırmızı ve sarı renkli bitkiler de olmalıdır. Bir tarafa kırmızı, bir tarafa sarı şeklinde değil, her iki tarafa da karışık olacak şekilde yerleşim yapmanız mantılı olacaktır.
·Bahçenizde tavuklar ve horozlar için bir alan oluşturmak istiyorsanız; bu alanı bahçe duvarının hemen dibine koymalısınız. Hangi noktaya yerleştireceğiniz sizin göz zevkinize göre değişmektedir. Fakat genelde en uç köşeye yerleştirilmektedir.
·Eğer dekoratif açıdan güzel görünmesini istiyorsanız; kısa duvarın bir ucundan diğer ucuna kadar çit döşemesi yapın ve içeriye kümesler alın. Büyük bir kümes yerine, küçük küçük (4-5 tavuğun girebileceği) birkaç kümes yerleştirmeniz çok daha dekoratif bir görüntü oluşturacaktır. Bu kümeslerde de önemli nokta renk uyumudur. Birbiriyle uyumlu renkler kullanmalısınız.
·Eğer taş dekorasyonu ağırlıklı bir dekorunuz varsa grimsi tonlarda, yeşil ağırlıklı bir dekorunuz varsa sarı tonlarda ağırlıklı kümes çalışması yapabilirsiniz.
·Çoğu kişi köpek kulübesinin nasıl bir noktaya yerleştirileceği noktasında kararsız kalmaktadır. Bu konuda da köpek kulübenizi bahçenin giriş kapı duvarının hemen önüne yerleştirmenizi öneriyoruz. Kulübe doğal ahşap tasarımlı olduğu takdirde, dekor renginiz ne olursa olsun uyum sağlayacaktır.
·Ardından bahçeniz için gerekli olan aydınlatma ürünlerine geçmelisiniz. Daha önce yaptığınız doğal taş yolun çevresine aydınlatma ürünleri çekerek bahçenizi gece vakitlerinde hoş bir görüntüye kavuşturabilirsiniz. Bu noktada sarı renk seçmek çok daha hoş ve Retro bir ortam yaratmanızı sağlayacaktır.
·Bahçenizde çocuklarınızın oyun oynayacağı, sizin de oturacağınız bölgeler olmalıdır. Bu yüzden sadece çocuklara özel çitlerle çevrilmiş bir oyun alanı oluşturmalısınız. Bu alanın yaklaşık olarak 1 ila 1.5 metre uzağına da çardak koymalısınız.
·Tüm bunları eksiksiz bir şekilde uyguladığınız takdirde; son derece modern ve hoş bir bahçe tasarımına sahip olacaksınız. Eğer bahçe duvarları eskiyse; bu durumda da yapmanız gereken şey, ya duvarları yıkıp sıfırdan duvar imal etmek, ya da mevcut duvarların fazlalıklarını yontarak boyatmak olacaktır. Boyatmak, bu noktada çok daha düşük maliyet getirir.
Köy Evi Bahçe Düzenleme Maliyeti Ne Kadar?
Köy evi bahçe düzenleme maliyeti yukarıda belirttiğimiz detaylar eksiksiz bir şekilde dikkate alınırsa maksimum 15.000 – 20.000 TL’ye tamamlanacaktır. Eğer buradan oyun alanı ve çardağı kaldırırsanız 10.000 TL gibi cüzi miktarlara da peyzajınızı gerçekleştirebilirsiniz. Tabi maliyet konusunda önemli olan nokta; bahçenin alanıdır. Bahçe alanıyla doğru orantıda maliyet artışı yaşanacaktır.
Bu sebepten dolayı bahçeniz ne kadar büyükse, yeşil alan kullanmaya özen göstermeli, maliyeti düşürmelisiniz.
Köy evi bahçe düzenleme maliyetiyle ilgili sizlere "çim” konusunda bir uyarı yapmak istiyoruz. Doğal çim maliyeti, suni çim maliyetinden ilk safhada daha uygundur. Fakat ilerleyen vadede maliyet açısından suni çimi geçmektedir. Çünkü suni çimde bakım ve sulama maliyeti yokken, doğal çimde ömür boyu devam eden bir bakım maliyeti vardır. Bu da suni çim tercih etmeniz durumunda; gelecek vadede sizi daha karlı çıkaracaktır.
Köy evi bahçe düzenlemesinde doğal çim kullandığınızda, belirli bir süre sonra söz konusu çim aşınacak ve tekrardan ekilmesi gerekecektir. Yine bu da ekstra bir maliyet oluşturacağı için pek tavsiye edilmemektedir. Eğer bahçenizde maliyeti düşürmek istiyorsanız, sizin için en mantıklı nokta suni çim kullanmaktır.
Köy Evi Bahçe Düzenlemesi Bitki Önerileri
Köy evi bahçe düzenlemesinde bir diğer önemli konu ise bitki önerileri olarak dikkat çekmektedir. Bitki önerilerine göz atarak; sizler de bahçenizi bu bitkilerle donatabilir ve hoş bir görüntü ortaya çıkarabilirsiniz. Peki, köy evi bahçe düzenlemesinde kullanılabilecek bitkiler nelerdir? İşte sizler için önereceğimiz o eşsiz bitkiler…
Tek yıllık ve iki yıllık bitkiler seçebileceğiniz gibi, çok yıllık bitkiler de kullanabilirsiniz. Bunlarla birlikte; sarmaşıklar ve yer örtücülerle alanınızı zengin bir hale getirebilir; çalılarla duvar kenarlarına dekor katabilirsiniz. Aşağıda verceğimiz bitki isimleri 2020 yılında peyzaj mimarlarının favori bitkileridir.
·Alcea Rosea
·Calendula Officinalis
·Cirsium Japonicum
·Consolide Ambigua
·Cosmos Bipinnatus
·Cosmos Sulphureus
·Daucus Corota
·Dianthus Barbatus
·Halianthus Debilis
·Helianthus Spp
·Impatiens Spp
·Kochia Spp
Yukarıda yer alan bitkiler, tek yıllık ve iki yıllıktır. Bazıları 1 yıl sonunda solarken, bazıları 2 yıla kadar rahatlıkla dayanabilmektedir.
·Achillea Spp
·Aquilegia Spp
·Asclepias Spp
·Aster Spp
·Balsamorhiza Saggittata
·Coreopsis Spp
·Dihitalis Spp
·Echinacea Purpurea
Yukarıda yer alan bitkiler ise çok yıllık bitkilerdir. Bu bitkiler 5 yıldan 10 yıla kadar dayanıklılık gösterebilmektedir.
Sarmaşıklar ve yer örtücüler için en trend bitki çeşitleri Campsis radicans, Cornus spp, Lonicera Spp, Parthenocissus quinqufolia, Vitis Spp olarak kendini göstermektedir. Çalılar ve fundalar için Cornus Spp, Rosa Spp, Lonicera Spp, Parthenocissus Quinquefolia, Vitis Spp önerilmektedir.