HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bahçeye Çim Nasıl Dikilir?

31-08-2020 17:00
Bahçeye Çim Nasıl Dikilir?

Bahçeye Çim Nasıl Dikilir?

Bahçe çimi nasıl dikilir, işte karşınızda tüm detayları ile bahçe çimi dikimi... Eğer bahçe için doğal çim kullanmak yerine suni çim tercih etmek isterseniz linki tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Çim Tohumu Öncesi Toprağı Hazırlama

Toprak eğer zayıf ve kumlu bir yapıya sahipse; içerisine 7 cm kalınlığa sahip hayvan gübresi ekleyebilirsiniz. Bu sayede çok daha kuvvetli bir yapı elde edilecektir. Bu noktada inek ve tavuk gübreleri tercih konusu olabilir. Aynı zamanda bu gübreleme olayı sadece toprağın yapısını değiştirmeyecek, bununla birlikte verimi de artıracaktır.

Eğer toprak ağr ve killi bir yapıya sahipse; toprağın seyreltilmesi gerekmektedir. Toprağın içine %70 oranla kum, %30 oranla organik madde barındıran karışımlar ekleyerek; toprağı çim tohumu ekmeden önce hazır hale getirebilirsiniz. Söz konusu karışımlar, peyzaj marketlerden satın alınabilmektedir.

Toprağın üzerinde bulunan atık maddeleri, çim tohumu ekimi yapmadan önce tırmık kullanarak temizleyebilir, hazır hale getirebilirsiniz. Bu noktada kürek kullanarak toprak seviyesini eşitlemek de yapmanız gereken bir diğer adım olacaktır. Eğer bu adımı es geçerseniz, çim tohumlarının bir bölümü altta, bir bölümü üstte kalır ve düzensiz bir görüntü oluşturur.

Bu işlemlerin sonrasında toprakta kalan taşların temizlenmesi gerekmektedir. Taşların da temizlenmesiyle birlikte toprağa bir kez daha tırmık yardımıyla düzenleme yapılmalıdır. Bu işlemler, ne kadar fazla tekrarlanırsa o kadar kaliteli bir toprak yapısı elde edilecektir.

Yüzey bölümünde 2 ila 3 cm arasında ince bir toprak katmanı bulunması oldukça önemli bir konudur. Ekim esnasında mükemmel ve kusursuz bir sonuç alabilmek için, bu düzeltme işlemi son derece hassas ve özenli yapılmalıdır. Asla hızlı yapılması önerilmez. Toprağı hazırlama işlemini eğer güneşli bir günde, kuru toprak üzerinde yaparsanız; çok verimli bir toprak elde edersiniz. Yağışlı veya benzeri bir havada yaparsanız, yaptıklarınız ertesi gün tamamıyla kaybolacaktır.

Eğer bahçenizde sulama sistemi olarak otomatik sulama kullanacaksanız, bu işlemi de toprak düzeltme işleminden önce yapmanız gerekmektedir. Yani otomatik sulama tesisatının döşeneceği yeri vs. düşünüp, ona uygun adımlarla ilerlemek gerekir.

Çim Tohumu Nasıl Ekilir?

Yukarıda verdiğimiz adımlar, en önemli adımlardır. Bu adımlar; çimlerin temelini yani toprağı en verimli hale getirmeye yarayacaktır. Ekim için hazır hale getirdiğiniz toprağın tabaka bölümünün hemen üzerine; metrekare başına 45 ila 50 gr hesabıyla çim tohumlarını el ya da makine yardımıyla ekin. Homojen bir ekim için tohum sahasının yarı bölümüne enlemesine, diğer yarısına ise boylamasına ekim yapın.

Çim tohumlarının üzerine en fazla 2 cm kalınlığında, en az ise 1 yıl yanmış, ellenmiş hayvansal gübre ya da torf dökün. Böylelikle ektikleriniz çok daha güçlü bir şekilde baş verecek ve hassas olmayacaktır. Toprak yüzeyinin silindir ile sıkıştırılmasının hemen sonrasında ise sulama adımına geçilmesi gerekmektedir. Sulama yapılırken dikkat edilmesi gereken en temel konu ise; kapak olarak kullanılacak olan torfun tuzlu olmaması ve bitki besin maddeleri ile birlikte takviye edilmiş olmasıdır.

Çim Hangi Mevsimlerde Ekilmelidir?

Bahçeye çim nasıl dikilir? Sorusunu soran bireyler, çimlerin hangi mevsimlerde ekilmesi gerektiğini de merak etmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar var mıdır? Elbette vardır. Çim tohumu ekimi için Mart, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları uygun görülür. Bu aylar içerisinde eğer hava şartları uygunsa, yağış oranı vs. çok yüksek değilse ekim yapılabilir. Diğer aylar, çim ekimi için pek önerilmez.

Güney bölgelerde, eğer hava sıcaklığı yüksekse; Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Eylül, Ekim, Kasım aylarında da ekim yapılabilir. Burada belirleyici etken hangi ayda olunduğu değil, havanın durumudur.

Çim Nasıl Biçilir?

Çimler, özellikle yağışların yoğun olduğu zamanlarda çok hızlı bir şekilde büyüme gösterebilirler. Yağışlı dönemlerde, çimlerin her hafta 2 kez biçilmesi hem sağlıkları, hem de görüntü açısından hoş olacaktır. Kurak zamanlarda da, 2 haftada 1 kez biçilmesi yeterlidir. Eğer çok fazla sıcaklık varsa, ayda 1’e kadar çıkartılabilir.

Çimlerin biçilmesinin ardından sulama yapılması kesinlikle atlanmaması gereken bir husustur. Aksi takdirde; çim biçme işlemi çok daha uzun ve uğraşlı olacaktır. Yani çimler biçilirken nemli değil, kuru olmalıdır. Bahçenizde eğer çim yetiştirip, bu anlamda dekor oluşturmak istiyorsanız; çim makinesi almanızı öneriyoruz. Çim makinesi ile birlikte çimlerinizi oldukça rahat bir şekilde biçebilirsiniz.

Çimleri 5 cm uzayınca biçebilirsiniz. 5 cm’den daha düşük boyutlar için biçmeye gerek görülmemektedir. Eğer çim makinesi kullanarak biçecekseniz, biçim işlemi öncesinde makinede boy ayarı yapmanız mantılı olacaktır. Standart ve sağlıklı bir kesim için uygun görülen uzunluk genel olarak 2.5 cm olmaktadır.

Çimleri biçmeen önce, biçilecek olan alanın kuru olup olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Islak çim kalıntıları ve toprak, hem makineye zarar verecek, hem de biçme işlemini zorlaştıracaktır.

Çim Nasıl Gübrelenir?

Çim alanlarda gübreleme oldukça hassas ve önemli bir konudur. Sürgün ve kökün büyümesi, sürgün sıklığı, renk, fotosentez, hastalıklara karşı dayanıklı yapıya sahip olma, kardeşlenip uyum içerisine girebilme, bitkinin kendini yenileme yeteneği gibi önemli bitki özelliklerinin gelişebilmesi için şarttır. Yılda 2 ila 3 kez ağır salımlı gübre kullanılabilmektedir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.