HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bahçede Çim Çit mi, Panel Çit mi Kullanılmalı?

31-08-2020 16:57
Bahçede Çim Çit mi, Panel Çit mi Kullanılmalı?

 Bahçede Çim Çit mi, Panel Çit mi Kullanılmalı? 

Bahçelerde çit kullanımı oldukça yaygın bir güvenlik önlemidir. Peki hangi çit sistemi daha güvenlidir. İnceleyelim.

 

Çim Çit Özellikleri

Çim çit en büyük özelliği sağladığı estetiktir. Bahçe dekorasyonunda güzel bir görünüm sağlar. Bu sebepten dolayı birçok kişi bu ürünü, dekoratif duvar çit olarak da bilmektedir. Suni çimden üretilen çim çitler, çok uzun yıllar boyunca herhangi bir solma, yıpranma meydana gelmeden rahatlıkla kullanılabilir. Bu noktada 10 yıl boyunca garanti, hemen hemen her firma tarafından sunulmaktadır.

Suni çimden üretilmesiyle birlikte; beraberinde sulama maliyeti başta olmak üzere, bakım maliyeti ve diğer maliyetler gibi maliyetler de getirmez. Yani bir kez alınır ve montajlanır. Sonrasında çok uzun yıllar hiçbir şekilde dokunmadan rahatlıkla kullanılır.

Çim çit almak isteyenlerin en büyük korkusu bunların bükülüp, bükülmeyeceği veya kırılmaların yaşanıp yaşanmayacağı olmaktadır. Burada bizler diyoruz ki; çim çitler herhangi bir şekilde bükülme ve kırılma gibi bir sorunla karşılaşmaz. Tabi; nereden satın alındığı da önemli bir noktadır. Kalitesine güvendiğiniz bir yerden satın alıyorsanız ve satıcı bu anlamda garanti sunuyorsa, çekinmeden alabilirsiniz. Çünkü çim çitlerin yapıları; tel bölümünden kavislidir. Bu da darbe anında darbenin absorbe edilmesini sağlar. Çok büyük bir darbe gelmediği sürece de etki bırakmaz.

Çim çit, birçok özellikle birlikte gelmektedir. En büyük özelliği ise dayanıklılığıdır. Kaliteli bir şekilde üretilen ve garantili bir şekilde satılan herhangi bir çim çit, minimum 10 yıl boyunca dayanıklı kalacak, hiçbir şekilde renk solması, yamulması (ağır darbe harici), paslanması mümkün olmayacaktır. Tabi, eğer tercih ettiğiniz firma kalite konusunda noksan bir firmaysa, bu birkaç yılda kendini bırakabilir.

Çim çit özellikleri sadece dayanıklılıktan ibaret değildir. Her seferinde dediğimiz gibi hem bakım, hem de sulama maliyeti bulunmamaktadır. Bu da, kısa vadede doğal çimden pahalı olan suni çimlerin, uzun vadede çok daha ucuz fiyatlara alınmış olmasını sağlamaktadır. Çünkü bugün bir doğal çim aldığınızda, 3 yıl içinde çok fazla sulama gideri ve bakım gideri oluşacaktır. Ama yapay çimde, bir kez satın aldıktan sonra bir daha yüzüne bakmasanız dahi tek bir gider meydana gelmeyecektir.

Çok fazla baskı ve darbe olmadığı sürece; çitlerin iniş – çıkışlı yapısı darbeleri emecek ve yamulma, kırılma gibi durumların yaşanmasının önüne geçecektir. Yani çim çit özelliklerini kısaca ele alırsak; hesaplı, kaliteli, dayanıklı, dekoratif diyebiliriz. Bu 4 özellik de kullanılması için gayet yeterli duruyor.

Panel Çit Özellikleri

Panel çitler, çok uzun yıllardan beri kullanılan fakat çim çitlerin hayatımıza girmesiyle birlikte kullanım yoğunluğu düşen ürünlerdir. En büyük özelliği ise korozyona karşı dayanıklı ve uzun ömürlü olmasıdır. Burada çok önemli bir bilgi vermek istiyoruz. Aslında çim çitler de panel çitlerdir. Suni çim, panel çitin üzerine döşenerek çim çit elde edilir. Panel çitlerin telleri ilk olarak galvanizle; ardından da elektrostatik toz boya ile kaplanmaktadır. Bu sayede; son derece kaliteli ve sağlıklı bir yapı oluşturulur.

Genel olarak panel çitler için kullanılan direkler, 50*50*1,5 mm. Profilden imal edilmektedir. Taban için kullanılacak sacın ise standart ölçüleri 120*120*5 mm olmaktadır. Tabi bu ölçülerin haricinde özel bir şekilde ölçü de oluşturabilir.

Binalarda, iş yerlerinde, okullarda, sitelerde, bağda, bahçede ve akla gelebilecek herhangi bir alanda kullanılabilecek olan panel çitler; bahçelerde eğer yeşil renkte tercih edilirse dekoratif görülebilir. Eğer taş ağırlıklı bir peyzaj uygulaması yapılmışsa, bu durumda gri renk de tercih edilebilir. Fakat bu 2 renk haricinde kalan diğer tüm renklerin hiçbirinin kullanılması önerilmez. Mimarların da tavsiyeleriyle bu renklerin tamamı abes bir görüntü oluşturmaktadır.

Panel çitler de, çim çitler gibi dayanıklıdır. Darbe emmesi için belirli alanlarında kavisleri bulunan panel çitler, yine çim çitler gibi; çok sert darbeler almadığı sürece hiçbir deforme, paslanma, kırılma gibi durumla karşı karşıya gelmez. Bahçelerin yanı sıra; genel olarak futbol sahaları, basketbol sahaları gibi alanlarda, okul çevresi, site çevresi gibi farklı bölgelerde tercih edilmektedir.

Peki, bizler bahçede çim çit yoksa panel çit mi kullanmalıyız?

Çim Çit mi, Panel Çit mi?

Burada tercih tamamıyla uygulama yapılacak olan alanın sahibinin tercihleriyle ilgilidir. Eğer dekoratif açıdan daha hoş bir görünüm isteniyor ve bunu yaparken güvenlik de üst sınıf olsun isteniyorsa; çim çitlerden başka hiçbir şey tercih edilmemelidir. Fakat, bunu tercih ederken de; fiyatının panel çitlere göre yüksek olduğu da göz ardı edilmemelidir.

Eğer dekorasyon pek önemsenmiyor, güvenliği sağlasın ve biraz da güzel dursun yeter deniliyorsa burada da panel çit ihtiyaçları karşılamak için yeterli bir güvenlik ürünü olacaktır. Suni çim döşemesi olmadığı için, içerinin görünmesine de sebep olacak panel çitler tercih edilirken bu noktada atlanmamalıdır.

Bize soracak olursanız; biz bu noktada her zaman çim çit önerisinde bulunursuz. Çünkü her şeyden önce, çim çitler panel çitlerin gelişmiş versiyonudur. Bu da hem güvenlik, hem de görsellik açısından aralarında fark oluşturmaktadır. Ki bahçe dekorasyonunda en önemli şeylerden biri de çevre güvenlik sistemi olduğuna göre; bu hususa çok dikkat etmek gerekir.

Çim çitlerde sadece yeşil renk çim kullanma zorunluluğu yoktur. Günümüzde maviden kırmızıya, sarıdan mora, akla gelebilecek her türlü ana ve ara renkte suni çim bulunabilir. Dolayısıyla da çim çit bulunabilir. Yani renk konusunda da problem yoktur. Fakat standart renk yeşil olarak kendini göstermektedir.

Hangisini tercih etmeniz gerektiği tercihinin tamamıyla size ait olduğunu belirtmiştik. Bu noktada kriterler; bütçe ve istek dahilinde ilerlemektedir. Bütçenize ve ne istediğinize bağlı olarak çim çite yahut panel çite yönlenebilirsiniz. Uzun bir düşünüş ve karar verme aşamasıyla birlikte tercihinizi yaptığınızda; pişman olmayacağınız ve uzun yıllar kullanacağınız bir ürün tercihi yaptığınızdan da emin olmanız gerekir. Aksi takdirde, tekrardan sök - tak yapıp farklı bir sisteme geçmek gereksiz maliyet oluşturacaktır.

Çim Çitler Nasıl Üretilir?

Çim çitler suni çimden mi yapılıyor? Sorusunun cevabını yukarıda çok detaylı bir şekilde verdiğimize inanıyor, bu noktada sizlere çim çit üretimiyle ilgili de bilgi vermek istiyoruz. Çim çit üretimi kolay bir iş değildir. Üretimde belirli kıstaslar vardır ve bunlara eksiksiz bir şekilde uyulması gerekir.

Temelde panel çit olan çim çitler, panel çitlerin üzerine suni çim örülmesiyle birlikte son hallerini alırlar. İlk olarak paneller üretilir, ardından bu panellerin üzerine çimler örülür ve son olarak montaj işlemi başlar. Gerekli kaynaklar vs. yapıldığında üretim tamamlanmış olur. 3 adımmış gibi görünen bu üretim sürecinde dayanıklılıktan, görünüme, hassasiyetten, darbe emişine kadar her şey en ince ayrıntısına kadar hesaplanır.

Çim çitler suni çimden mi yapılır?

Sorusu, oldukça fazla sorulan bir soru. Bu konuda evet yanıtı verebiliriz. Fakat özel bir üretim söz konusuysa, doğal çimlerin de kullanılabileceğini es geçmemek gerekiyor. Türkiye şartlarında genel olarak suni çim çitlere ulaşılabilir. Çünkü; çitlere doğal çim örmek oldukça zor bir işlem olmakla birlikte, bu çimlerin bakımını yapmak da bir o kadar zor olacaktır. Bunun yerine, direkt olarak doğal çim görünümüne sahip olan ve bakışla ayırt edilemeyen suni çimleri kullanmak hem daha az iş yükü, hem daha düşük maliyet hem de uzun yıllar dayanıklılık getirecektir.

Çim çitler için doğal çim kullanıldığını varsayarsak, bu çimlerin 2-3 yıllık sürelerle öleceğini ve dolayısıyla tekrardan dikilmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Öyle bir durum ki, çitler üzerine yerleştirilecek ve sabitlenecek olan toprağın da, çimlerin yetişmesi için tüm uygun şartları taşıyor olması gerekir. Tüm bunlar ele alındığında çim çitlerde doğal çim kullanmak hem mantıksız, hem de çok fazla maliyet getiren bir iş olacaktır. Bu yüzden çim çitler doğal çimden değil, suni çimden yapılıyor diyebiliriz.

Çim çit, özellikle son yıllarda popülaritesi hızla artan bir güvenlik ürünüdür. Yeni nesil ürünler arasında en çok tutulanlardan olan Çim çitler; sadece güvenlik değil, aynı zamanda peyzajda da oldukça büyük bir kalite sağlamaktadır. Özellikle villa tipi yapıların bahçelerinde tercih edilen çim çitler; bugün site bahçelerinde, bina bahçelerinde ve akla gelebilecek hemen hemen her alanda tercih edilir hale gelmiştir. Eskiden kullanılan panel çitler; çim çitlerin her geçen gün gölgesinde kalırken bireyler de; bahçede çim çit mi yoksa panel çit mi kullanılması gerektiğiyle ilgili araştırmalar yapmaktadır.

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.